Pannon Gyermekkar - Pannon Mise

2022. 01. 03.

A Pannon mise újabb kiadása igazi csemege azoknak, akik már az első kiadással  megismerkedtek.
Az első kiadás  a Schtudioton Zenei Alkotóműhely feldolgozásában, főleg digitális eszközökkel történő a megszólalás, míg a második lemezen lehetőség nyílt arra, hogy valódi hangszerek és kórus szólaltassák meg ezt a szakrális zenét.
Különlegessége a műnek, hogy gyermekkarra íródott, ami eleve ritkaság. Ami még ezen is tud fokozni az az, hogy a gyerekek kíséretét egy vonósnégyes és egy zongora kíséri, vagyis  klasszikus értelembe véve egy zongoraötös. 
Ezeknek az előadói követelményeknek megfelelően szólal meg a Pannon mise. 
A továbbiakban a szerző, Schóber Tamás mutatja be a művét:


A PANNON MISE 2020-ban íródott a PTE Pannon Gyermekkarnak. Forrongó, változó világunkban így szerettem volna letenni voksomat egy értékrend, egy kultúra mellett! Mivel ezt a művemet is gyerekeknek írtam, fontosnak érzem, az ő nevelésük szem előtt tartását is. A gyermekkar mellett egy vonósnégyes és egy zongora szólaltatja meg a művet. 
Mivel a mű teljesen új ezért nem a műben rejlő érdekességekről szeretnék írni, hanem most az előadókat, a szerzőt szeretném alaposabban bemutatni a Dalok.hu közönségének.
 
A Harmónia vonósnégyes 2013-ban alakult a Pannon Filharmonikusok művészeiből.
Számos koncertet adtak országszerte, felléptek a Filharmónia Magyarország sorozataiban, a Bartók Szemináriumon, a bécsi Stephans-dómban, jótékonysági koncerteken.
Szívesen működnek együtt kortárs szerzőkkel, mutatnak be új zeneműveket.
 
Az együttes tagjai:
Büttner Orsolya – hegedű
Bartha Noémi- hegedű
Murim Jaroslav- brácsa
Szakács Viktória- cselló 
 
PTE Pannon Gyermekkar 2015-ben, a Pannon Zenei Egyesület elhatározása szerint alakult meg Schóber Tamás vezetésével. A karnagy segítője Rébék-Nagy András, aki a kezdetektől kezdve vezénylésével, magas szintű zongorajátékával nagyban hozzájárult a kórus sikereihez. Egy év szigorú gyakorlás után léptek először színpadra, koncertjük védnöke Kodály Zoltánné volt. A sikeres kezdést egy Szaporcán, a Bőköz Fesztiválon megvalósuló koncertezés követte. Első külföldi szereplésük NEW YORK-ban, a Carnegie Hallban valósult meg!  Több mint 100 sikeres koncert után 2019-ben 24 napos KANADA-USA turnén vesznek részt, ahol a 24 nap alatt 23 koncertet adnak, megtettek 40.000. km-t, 10-szer szálltak repülőre, utaztak szárazföldön és hajóval is. Calgary, Vancouver, Missoula, majd San Francisco, Los Angeles, Cleveland, New Brunswick, New York állomásokkal valósult meg a turné. 2020 januárjában Japán turnéra és versenyre indultak. Énekeltek Tokióban, Kyotoban, Kobeban és Oszakában is. Díjnyertesként tértek haza. Külföldi koncertjeiken mindvégig a magyar gyermekkari kórusirodalom gyöngyszemeit mutatták be.

Forrás: Facebook
 
 

Schóber Tamás zeneszerző, karnagy, tanár több mint 40 éve szolgálja Pécs város zeneszerető közönségét. Zeneszerzői tevékenysége is több évtizedre nyúlik vissza. Ez a tevékenysége sokrétű. Több műfajban alkot, a kisebb kamaraművektől egészen a monumentális nagyságú koncert szimfonikus zenekarig szólaltatja meg a hangszereket. A középpontban azonban leggyakrabban az énekhang, azok közül is a gyermekhang áll. Művei jól énekelhetők, ám korántsem mondhatók könnyűeknek. A zene emberekre gyakorolt pozitív hatását, a Kodály Zoltán nevével fémjelzett zenetanítási metodika gyakorlati alkalmazását szem előtt tartva valósítja meg bemutatóit, komponálja műveit. Ezek a művek gyakran csendülnek fel hazánkon kívül külföldi rádióállomásokon is, az internetnek köszönhetően pedig világszerte nagy érdeklődés övezi a magyar zene eredeti képviselőjét. Így Kanadában a Magyar Híd Rádió Vancouver, a Független Magyar Rádió Torontó, az USA-ban a Bocskai Rádió Cleveland, Ausztráliában a Mozaik Rádió Sydney hallgatósága is folyamatosan, első kézből ismerkedhet meg műveivel. Ezeken kívül a világ legnagyobb zenemegosztóin (Apple Music, Spotify stb.)  is elérhetők albumai. A kész alkotások személyes tolmácsolás útján is célba találnak.   
A megalkotott művek sikere Európán kívül Kínában, Kanadában az USA-ban és Japánban is igazolódott. Amerikában folyamatosan bemutatásra kerültek Schóber Tamás művei, Japánban pedig már a versenyprogram részét is képezték. A karnagyi és szerzői munka így tökéletes egységet alkotva gazdagítja Pécs, a PTE, Magyarország kulturális palettáját. 
2017-ben a New York-i Carnegie Hallban megvalósuló koncert út kapcsán a MANHATTAN CONCERT PRODUCTION lehetőséget biztosított művei bemutatására, ami a szakmai elismertség csúcsát jelenti. 

Az albumot ITT töltheted le.

ITT pedig eléred a nagy nemzetközi platformokon.

MEGOSZTÁS

További hírek

2022. 03. 30.
Palya Bea, Krsa (PASO), Kollár-Klemencz László, Volkova, Bognár Szilvia, Varga Veronika (Babra), Takáts Eszter és Veni megosztják viszonyukat a gondviseléssel.
2022. 05. 07.
Havi rendszerességgel készítünk playlistet az általunk terjesztett zenekarok új felvételeiből. Hallgasd, ismerkedj az új zenékkel, oszd meg!
2022. 05. 03.
Szakmai elismerésben részesült az Irie Maffia, a Blahalouisiana, az Ivan & The Parazol, a New Level Empire, Beton.Hofi, valamint a Thy Catafalque. életműdíjat - a Piramis zenekar és Komjáthy György kaptak.
2022. 05. 03.
Közel ezer üzletben, hipermarketben és szállodában szól kizárólag magyar zene május 12-én. Az Él a zene! kezdeményezés célja, hogy előtérbe helyezze a magyar szerzőket, előadókat és dalokat.
2022. 05. 02.
„Az ember zörgő malomkerekek táncát járja. Pedig csak egy villanás lenne világunkat megigazulva itt hagyni. Most kőemberek virrasztanak. Minden más illanás.”
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a friss eseményekről és akciókról!

Támogatóink

Partnereink