Neofolk a Dunakanyarból – Sajba albumpremier

2021. 06. 01.

A Dalok.hu terjesztésében jelenik meg az ethno-techno zenekar debütáló lemeze. Tagjai nem kezdők, magabiztosan fuzionálják a stílusokat, az eredmény slágergyanús.
 
A Dalok.hu hírlevelében nemrég debütált klipjuk kapcsán ezt írtuk:

 
Mostanában, ha Dunakanyar felől érkezik egy új művészi produktum, érdemes rá figyelni. Őszintébb, tisztább megnyilvánulásokat hallunk / látunk onnan, egyre nagyobb számban. Nem csoda: egyre több művész költözik a Kanyarba és táplálkozik a művészethez elengedhetetlen forrásokból – természet, lassulás, kevesebb külső inger.
 

A Sajba formáció tradicionális és elektronikus hangszereket használó, népi és modern zenei motívumokból építkező, ethno-techno, avagy gépi-népi trió a Dunakanyarból.
Hangzásukban régi az újjal, zsigeri a gépivel, teremtett az építettel ölelkezik: elektronikus hangszőnyegek, effektek, pszichedelikus varázs, autentikus népi hangszerek kortalan elevensége, és határtalan, benső tájakat festő vokálok.
A tagok távolinak tűnő zenei világokból érkeztek. Heinczinger Mika (ének, saz, kaval, fulyara, klarinét, doromb, kecskeduda) a népzenei hagyományainkból saját stílust építő, versmegzenésítő Misztrál együttesben, Néder Lackó (szintetizátorok, programozás, buzuki, gitár, oszcillátorok) a legigényesebb fajta élő elektronikát képviselő The Amygdalában, Orosz Marci (dobok, torokének, didgeridoo) pedig a két effektezett csellóra és dobra épülő, szintén egyedi világot képviselő Vanmocsellóban muzsikál. 
Háromféle zenei világ találkozik itt, ahogy a szövegekben is épp úgy helyet kapnak népi költemények és magyar költők versei, mint saját szerzemények.
A Sajba zenéjének minden egyes hangját emberek játsszák hangszereken, az elektronikus és népi hangszerek megszólalása élőben és felvételen is egyedi és megismételhetetlen.
Sajbát hallgatni ünnep, világnyitó utazás.
A sajba kismarosi sváberedetű szó: fakorongot jelent, amit a legények meggyújtottak, és az égnek hajítottak. A sajbázás nagyböjt idején volt szokásban, a falu legényei három tüzes korongot röpítettek föl: az elsőt Istennek, a másodikat édesanyjuknak, a harmadikat kedvesüknek ajánlották, akinek hangosan el is kurjantották a nevét.
A sajba tehát köszöntő, hálaadó, áldáskérő, szakrális tárgy, valamint a szerelmi varázslás eszköze.
A Sajba zenekar muzsikájából is ez a szellemiség sugárzik.
 
ITT töltheted le veszteségmentes formátumban is az albumot.

ITT pedig megtalálod az ismert platformokon.

 


 

MEGOSZTÁS

További hírek

2021. 06. 20.
Dalok-Galopp podcastunkban beszélgettünk a tenger hullámzásáról, egy holokauszt témájú társasjátékról, arról, hogyan lehet szerelembe esni egy zenei szoftverrel és arról is, miért szeret Rozina komolyan játszani.
2021. 07. 27.
Nekünk  volt  szerencsénk a  híd  budai  végén velük indítanunk a szezont, s kétség  nem  fér  hozzá, hogy ezúttal a pesti oldalon legalább  akkora lendülettel rántja  össze a közönséget a műfaj hazai nagyágyúja.
2021. 07. 25.
A Rokkka zenekar autentikus népzenével és világzenével ötvözi a magyar irodalom alkotásait, keresve a műfajok közötti átjárhatóságot, érzékenyen harmonizálva és bátran újrahangszerelve a zene és költészet keresztmetszeteit. 
2021. 07. 24.
A Mórocz Pincészet tulajdonosa, Mórocz Tamás felkért négy muzsikust – Szedert, A Bence kalandjait, BÖBE-t és Hangácsi Mártont -, hogy az új évjáratos boraihoz adják oda egy-egy kiadatlan dalukat.
2021. 07. 24.
A srácok a nagykorúságot egy eszméletlen bulival fogják megünnepelni július 24-én, azaz ma este a Budapest Parkban! Ilyen szülinap csak egyszer van egy életben. Ne hagyd ki!
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a friss eseményekről és akciókról!

Támogatóink

Partnereink