Dalok.hu - 15 éve a zenészek mellett

2021. 06. 21.

 

2005-ben több zenész töprengett azon, hogyan lehet a tarthatatlanná vált helyzetükön javítani. Amíg más művészi ágak kiépített állami támogatási rendszer segítségével tudtak többé-kevésbé rentábilisan működni, az ún. könnyűzenében ez hiányzott. Miközben a könnyűzene mindenki számára értéket teremt, a zenei projekteknek csak egy kis része tudott / tud önfenttartó lenni. Ezért is nagyon félrevezető a „könnyűzene” fogalom, amely inkább a szórakoztató, kommersz, rádióban szóló zenére illik – ezek a műfajok valóban kevésbé szorulnak támogatásra.

A másik probléma az internet ellenőrizhetetlen térhódítása volt, amelynek eredményeképpen a sok anyagi és energiaráfordítással létrehozott művek nem tudtak nemhogy a művészek megéléséhez hozzájárulni, de a rájuk fordított pénzt sem hozták vissza.

A több ismert zenész részvételével zajló beszélgetések nyilvánosságot kaptak, ennek hatására megszületett a PANKKK (Program a Nemzeti Kortárs Könnyűzenei Kultúráért). Azóta is létezik egy folyamatosan alakuló támogatásrendszer, amelynek keretein belül pályázhatnak zenészek és zeneipari vállalkozások. Ezek a pályázatok fontos segítséget jelentenek a zenészeknek, ugyanakkor függővé teszik őket a mindenkori hatalom támogatási kedvétől, irányától. Fontos megjegyezni azt is, hogy a támogatási források jelentős részét eleve a zenészektől – az Artisjustól és az EJI-től – vonják el.

2005 forró nyara alatt más gondolatmenet is utat talált magának. A tartós megoldást néhányan egy olyan működő, önszabályzó zenei piac megteremtésében látták, amelynek szereplői nem szorulnak napi szinten külső támogatásokra. Egyértelmű volt, hogy ez a piac az interneten fog működni.

Hol is tartott az internet 2005-ben? A 2.0 web még gyerekcipőben járt. A Myspace, az első globális közösségi médiát még csak néhányan ismerték Magyarországon. Abban az évben indult a YouTube. A digitális zeneterjesztés már létezett, de nem terjedt el. Egyszerű oknál fogva – mindenki a torrentekről töltötte le a zenéket (borzalmas minőségben) és boldogan telepakolt egész winchestereket velük.

Néhány zenész felvázolta a fő területeket, amelyeken a zenei társadalom a megváltozott komoly veszteségeket szenvedett el. Ebben az időszakban sokak számára a zeneterjesztés és a zenei nyilvánosság / promóció tűnt a legproblémásabbnak. A CD/MC eladások visszaszorulását és a print zenei média hanyatlását kellett leginkább pótolni.

Így megszületett a Dalok.hu, amelyhez szervezeti bázist és anyagi segítséget az MZTSZ, vagyis a Zenészszakszervezet. Két alaptevékenységgel indult – letöltős zeneáruházként és zenei médiaként, amely a nála elérhető albumok promótálása mellett más zenei tartalmakat is publikált.

Sok hónapot vett igénybe az előkészítés – nem volt egyszerű 2005-ben ilyenfajta webáruházat csinálni, és még nehezebb volt rábeszélni a kiadókat, hogy egy „láthatatlan” kereskedelmet folyatót boltra bízzák rá a zenéjüket.

2006 június 21-én, a Zene Ünnepén kinyitotta kapuit a Dalok.hu.

Az elmúlt 15 év alatt sok minden változott, az alapkitűzések nem. Több tehetségkutató partnerei voltunk, a Szimpla Lemmingtől a Megasztárig.

A Zenei Export Irodával, a Zene Ünnepével, a Magyar Dal Napjával és más, zenét támogató intézményekkel dolgoztunk együtt. Fesztivál rádiót biztosítottunk több meghatározó magyar fesztiválnak.

Több mint tíz éve csináljuk a Dalok-Galopp rádióműsort, amely a Civil Rádió mellett a kezdetektől fogva podcastként is fut.

A hírlevelünkkel közel 10.000 embert érünk el rendszeresen exkluzív zenei tartalmakkal (ér feliratkozni!)

2013 óta terjesztőként is működünk – a nagy zenei platformokra juttatjuk el a ránk bízott zenéket: Spotify, Deezer, iTunes, Amazon, Napster, Beatport, YouTube. Terjesztési feltételeinket ITT találod. Szakmai hírleveleinkben ismertetjük a partnereinkkel a dinamikusan változó digitális zenei piac újdonságait, fogásait.

Tanácsokkal segítjük a hozzánk forduló zenészeket, kiadókat.

A zenekedvelőknek pedig minőséget kínálunk – veszteségmentes formátumban is elérhető nálunk a zene – és rendszeres zenei hírekkel, szerkesztői kiemelésekkel segítünk nekik megtalálni az új zenéket.

Ez a tervünk a következő 15 évre is!

MEGOSZTÁS

További hírek

2021. 08. 24.
Az „Anxious” Keck Mária flamenco táncos/énekes és Jaxhe kolumbiai zeneszerző művészi találkozásából jött létre. A sok nemzetiségű részvevő gárda maradandót alkotott, zenében és látványban egyaránt.
2021. 10. 19.
A verseny célja, hogy a world-jazz és ethno-jazz műfajban kiemelkedőt alkotó magyar, illetve felsőfokú zenei tanulmányaikat Magyarországon végző, vagy már végzett fiatal zenészek nemzetközi megjelenéshez és alkotói támogatáshoz jussanak.
2021. 10. 19.
A Pannon Gyermekkar újabb, a Dalok.hu terjesztésében megjelenő művét mutatjuk be, a szerző ajánlásával.
2021. 10. 19.
Az első magyar nyelvű dalával jelentkezik a The Anahit zenekar. Állításuk szerint sokkal nagyobb súlya van így a szavaknak. A "Tériszony" című legújabb dalukkal most kicsit visszatérnek a melankolikusabb gyökereikhez.
2021. 10. 18.
A „NoPiPiNoPie” májusban debütált egy újragondolt gyermekdallal az “ABC 2021”-el. Most megjelent második daluk is.
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a friss eseményekről és akciókról!

Támogatóink

Partnereink