Neofolk a Dunakanyarból – Sajba albumpremier

2021. 06. 01.

A Dalok.hu terjesztésében jelenik meg az ethno-techno zenekar debütáló lemeze. Tagjai nem kezdők, magabiztosan fuzionálják a stílusokat, az eredmény slágergyanús.
 
A Dalok.hu hírlevelében nemrég debütált klipjuk kapcsán ezt írtuk:

 
Mostanában, ha Dunakanyar felől érkezik egy új művészi produktum, érdemes rá figyelni. Őszintébb, tisztább megnyilvánulásokat hallunk / látunk onnan, egyre nagyobb számban. Nem csoda: egyre több művész költözik a Kanyarba és táplálkozik a művészethez elengedhetetlen forrásokból – természet, lassulás, kevesebb külső inger.
 

A Sajba formáció tradicionális és elektronikus hangszereket használó, népi és modern zenei motívumokból építkező, ethno-techno, avagy gépi-népi trió a Dunakanyarból.
Hangzásukban régi az újjal, zsigeri a gépivel, teremtett az építettel ölelkezik: elektronikus hangszőnyegek, effektek, pszichedelikus varázs, autentikus népi hangszerek kortalan elevensége, és határtalan, benső tájakat festő vokálok.
A tagok távolinak tűnő zenei világokból érkeztek. Heinczinger Mika (ének, saz, kaval, fulyara, klarinét, doromb, kecskeduda) a népzenei hagyományainkból saját stílust építő, versmegzenésítő Misztrál együttesben, Néder Lackó (szintetizátorok, programozás, buzuki, gitár, oszcillátorok) a legigényesebb fajta élő elektronikát képviselő The Amygdalában, Orosz Marci (dobok, torokének, didgeridoo) pedig a két effektezett csellóra és dobra épülő, szintén egyedi világot képviselő Vanmocsellóban muzsikál. 
Háromféle zenei világ találkozik itt, ahogy a szövegekben is épp úgy helyet kapnak népi költemények és magyar költők versei, mint saját szerzemények.
A Sajba zenéjének minden egyes hangját emberek játsszák hangszereken, az elektronikus és népi hangszerek megszólalása élőben és felvételen is egyedi és megismételhetetlen.
Sajbát hallgatni ünnep, világnyitó utazás.
A sajba kismarosi sváberedetű szó: fakorongot jelent, amit a legények meggyújtottak, és az égnek hajítottak. A sajbázás nagyböjt idején volt szokásban, a falu legényei három tüzes korongot röpítettek föl: az elsőt Istennek, a másodikat édesanyjuknak, a harmadikat kedvesüknek ajánlották, akinek hangosan el is kurjantották a nevét.
A sajba tehát köszöntő, hálaadó, áldáskérő, szakrális tárgy, valamint a szerelmi varázslás eszköze.
A Sajba zenekar muzsikájából is ez a szellemiség sugárzik.
 
ITT töltheted le veszteségmentes formátumban is az albumot.

ITT pedig megtalálod az ismert platformokon.

 


 

MEGOSZTÁS

További hírek

2021. 05. 25.
Megjelent az új kormányrendelet az ötmilliomodik beoltott elérését követően életbe lépő legfrissebb szabályozásról. Az előadóművészetet érintő legfontosabb változások a következők:
2021. 06. 08.
Július 4-én Budapesten, a Kobuci Kertben következő állomásához ér a Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozat. A nagyszabású könnyűzenei verseny döntőjében 10 produkció lép fel, és közel 30 értékes nyereményért.
2021. 06. 08.
A Fishing on Orfűt nemrég augusztus végére halasztották, de előtte jön a még családiasabb, időutazásra csábító MiniFishing (Friends & Family), amelyet június 17. és 19. között rendeznek meg az orfűi Panoráma Campingben.
2021. 06. 03.
Újra a miénk! - 614 nap után, június 4-én újra megszólal a Budapest Park nagyszínpada. Talán még sosem volt olyan boldog a nyitás pillanata a Budapest Park dolgozói, a fellépő zenészek és a közönség számára, mint idén.
2021. 05. 30.
Úgy fest, végre minden összeáll, hogy ezen a nyáron is feledhetetlen nappalokat és éjszakákat tölthessünk a Plázson, vagy a hazai fesztiválpiac legnagyobb múltú bulikavalkádján, a Szegedi Ifjúsági Napokon...
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a friss eseményekről és akciókról!

Támogatóink

Partnereink